Χαρτοπόντικας

Γραφές κι αναγνώσεις

Let the children play


Η δημοσιογραφία κάνει κακό στη μπλογκόσφαιρα. Με δύο τρόπους:

Με τη δημοσιότητα

Είναι πολύ μικρό ακόμα αυτό το παιδί για να του τραβάς φωτογραφίες και να το κάνεις δισέλιδο εφημερίδας ή αφιέρωμα σε περιοδικό. Και το γνωστό επακόλουθο της πρώιμης δημοσιότητας είναι αέρας στα μυαλά. Και ζήλιες για τ’ άλλα πιτσιρίκια που δεν ευτύχησαν τα δέκα λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν.

Η φυσική κατάσταση των παιδιών είναι να παίζουν. Και παίζοντας να μαθαίνουν. Αφήστε τα λοιπόν απερίσπαστα και μην τα βάζετε στον κόσμο των μεγάλων νωρίς. Δεν χρειαζόμαστε μικρομέγαλα. Ζωή άξια λόγου χρειαζόμαστε.

Με την συμμετοχή της

Από μια πρόχειρη στατιστική, βλέπω ότι τα προφίλ των μπλόγκερς που αναφέρουν industry είναι κατά κανόνα εκείνα που ακολουθούν οι λέξεις Publishing και Media.

Ωραία! Αφού προβάλετε το γεγονός ότι γνωρίζετε να γράφετε γιατί τότε κυρίες και κύριοι δεν γράφετε επώνυμα; Γιατί θέλετε να συγχωτίζεστε με τους λοιπούς ανώνυμους; Γιατί επιδιώκετε να βρίσκεστε ‘εδώ’ που ασκούνται αυτοί που ελπίζουν να βρεθούν ‘εκεί’, έστω κι αν ποτέ δεν θα το καταφέρουν ή που ποτέ δεν έχει περάσει η ελπίδα τους στο συνειδητό;

Αλλά αυτό είναι πταίσμα. Το χειρότερο είναι το παράδειγμα. Τα ελληνικά media κάθε άλλο παρά παράδειγμα ήθους μπορούν να θεωρηθούν. Ο ημερήσιος τύπος παίρνει πρωτάθλημα επαρχιωτισμού σ’ όλη τη Δύση. Και τα λοιπά έντυπα κυριαρχούνται από την έμμονη ιδέα του να μας περάσουν το life style τους: είτε εναλλακτικό είναι αυτό, είτε πρωτοποριακό, είτε λαϊκό, είτε απλώς ανύπαρχτο. Για τα ηλεκτρονικά μέσα, ούτε λόγος…

Αυτή η ‘εμφύτευση μαλλιών’ κάνει και τους λοιπούς να ασχολούνται με … τρίχες. (Δείτε για παράδειγμα ποσοστό των ποστ που έχουν σχέση με τη Γιουροβίζιον τις τελευταίες μέρες.)

Οι μπλόγκερς που απολαμβάνω πιο πολύ να διαβάζω είναι οι μοναχικοί. Αυτοί που δεν περιμένουν πολλά, αυτοί που απλώς αναζητούν μια επαφή και γι αυτό είναι πιο ανθρώπινοι. Αυτοί οι όμορφα ανώνυμοι.. Spare them, please

(ΥΓ. Αναγκαστικά σε ένα σχόλιο υπάρχει γενίκευση που αδικεί κάποιους και ως προς την πρόθεση και ως προς το ήθος. Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη γι αυτό.)

Advertisements

Single Post Navigation

16 thoughts on “Let the children play

 1. Την καλησπέρα μου 🙂

  Θα ήθελα απλά να εκφράσω μια διαφωνία μου στα λεγόμενά σου και συγκεκριμένα σ’ αυτό :

  Γιατί επιδιώκετε να βρίσκεστε ‘εδώ’ που ασκούνται αυτοί που ελπίζουν να βρεθούν ‘εκεί’, έστω κι αν ποτέ δεν θα το καταφέρουν ή που ποτέ δεν έχει περάσει η ελπίδα τους στο συνειδητό;

  Νομίζω ότι μόνον καλό δεν κάνει στην «μπλογκόσφαιρα» η αναπαραγωγή του μύθου ότι «blog = προθάλαμος εκδόσεων», άσχετα αν κάποιοι μέσα σ’ αυτήν όντως έχουν τέτοιες φιλοδοξίες. Πρέπει ίσως να το πάρουμε απόφαση ότι το blog είναι ένα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ μέσο κι όχι ο «φτωχός συγγενής» των εφημερίδων ή των περιοδικών (ή ακόμη και των βιβλίων). Εκτός κι αν ο λόγος σου είναι ειρωνικός ή το υστερόγραφό σου αναφέρεται σ’ αυτό κι εγώ τον παρεξήγησα. 🙂

  Κατά τα άλλα συμφωνώ στην ουσία του ποστ!

 2. Χαρτοποντικούλη, με γειά το νέο template, καταπληκτικό πραγματικά, απο τα καλύτερα που έχω δεί!
  Και Χρόνια Πολλά για τα γενεθλιά σου (έρχομαι απο του padrazo!)
  (έλειπα στο…υπερπέραν και τώρα ενημερώνομαι για οσα έγιναν όσο απουσίαζα…)
  Υπογραφή:μια ερασιτέχνης βλογερ.

 3. That’s the spirit CD! Hard blog, allelouia!

 4. Καλησπέρα 🙂

  Φυσικά, κοινή βάση ήταν, είναι και θα είναι η γραφή και η ελεύθερη έκφραση. Η διαφορετικότητα εντοπίζεται κατά τη γνώμη μου ακριβώς σ’ αυτή τη διαδραστικότητα, την οποία ακόμη κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνουμε πράξη.

  Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω γιατί να θεωρούνται τα blogs «κατώτερα» σε μια–άτυπη και τεχνητή, κατά τη γνώμη μου–«ιεράρχηση» των μέσων που επιχειρείται ή να παρομοιάζονται με το «πρώτο σκαλοπάτι πριν τον εκδοτικό οίκο».

  Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η γραφή, όπου κι αν εκφράζεται, θα πρέπει κρίνεται με τα ίδια μέτρα και σταθμά 🙂

 5. Χαρτοπόντιξ, συμφωνώ απολύτως με όσα λες και σ’ευχαριστώ που έβαλες σε λέξεις αυτά που ένιωθα και δνε ήξερα πώς να εκφράσω.
  Κατά τα άλλα, ποιος είναι αληθινός και ποιος fake φαίνεται καισ τη ζωή και στη μπλογκοζωή από χιλιόμετρα μακριά…
  Μ’αρέσετε κύριε Χαρτοπόντιξ, πολύ!

 6. Αγαπητέ κύριε πόντικα
  εγώ επιμένω ότι γράφουμε blogs με βαθύτερο κίνητρο την επικοινωνία με άτομα με παρόμοια νοητικο-συναισθηματική σύνθεση. Δεν είμαστε θηρία ούτε θεοί και γι αυτό δεν μπορούμε να μένουμε μόνοι. Αν ήμασταν θεοί τότε το κίνητρο μπορεί να ήταν μόνο η έκφραση όπως λέτε…

 7. Durden & Markos,

  Βοηθήστε με να καταλάβω που διαφωνούμε.

 8. Καλημέρα Durden_alie και καλωσήρθες στα μέρη μας. Διαφορετικό μέσο λές; Έχει σημασία τι είναι; Ή έχει περισσότερη σημασία πως προσλαμβάνεται; Δες πόσος κόσμος δημοσιεύεις διηγήματα, ποιήματα, γράφει ‘ρεπορτάζ’. Οι δυνατότητες του Internet για ένα διαδραστικό παγκόσμιο online μέσο, πολύ λίγο αξιοποιούνται. Και τελικά μιλάμε για νέο μέσο ή για νέο είδος; Γιατί μέσο είναι το internet και είδος το blogging νομίζω.

 9. Λεμονιά καλημέρα. Χαίρομαι που σ’ άρεσε το template αλλά μη φανταστείς ότι κατέβαλα και καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια. Ένα free template είναι. Αν θες ακολούθα τη συμβουλή του τζινιού να βρεις κι άλλα πολλά.
  Κι όσο για το ‘ερασιτέχνης’, τιμή σου και καμάρι σου

 10. Καλημερούδια και από μένα! Λοιπόν, χτες το απόγευμα κατά τις 7 και πριν καταλήξω σε φιλικό (μπλογικό) σπίτι με παρέα για πίτσες-μπύρες-μπλαμπλά (ναι, η τηλεόραση ήταν ανοιχτή στη Γιουροβίζιον, αλλά κανείς δεν έβλεπε, ούτε άκουγε), είχα μια συνάντηση με φίλους που συνεργαζόμαστε σε θέματα πολιτισμού, στη Στάνη, έξω από το σχολείο σας.

  Και σας σκέφτηκα, τον Βασίλη κι εσένα. Και σκέφτηκα πως σας ανακάλυψα και πως σας «γνώρισα» (το Βασίλη και προσωπικά). Και ένοιωσα ευγνωμοσύνη που υπάρχουν τα μπλογκς. Που μπαίνω καθημερινά να διαβάσω τις σκέψεις σας (εσάς και άλλων), που αν κάποια μέρα δεν τα καταφέρω την επόμενη θα «συμπληρώσω τα κενά μου», που απολαμβάνω να συμφωνώ ή να διαφωνώ μαζί σας, γιατί το κάνω καλοπροαίρετα όπως ξέρω ότι το κάνετε κι εσείς, γιατί κανείς σας (από αυτούς, τουλάχιστον που εγώ έχω επιλέξει να «συναναστρέφομαι» εδώ μέσα) δεν γράφει παρά για να εκφραστεί/επικοινωνήσει/»ξεφορτώσει» συναισθηματικά.

  Και έτσι θέλω να παραμείνουμε όλοι.

  Υ.Γ. Αν, βέβαια, κάποιος εκδοθεί θέλω αφιέρωση στο αντίτυπό μου!
  :p

 11. Πέρα από το πολύ καλό σου post (όπως μας έχεις συνηθίσει και με τα προηγούμενα), να σου πω κι εγώ με γεια το νέο look 🙂

 12. Χαρτοπόντικα καλησπέρα.
  Δεν ήθελα να γράψω κάτι για τους δημοσιογραφίσκουλες και τους μπλογκοσφαιριστές.

  Πέρασα για μία επίσκεψη καθότι πληροφορήθηκα από τον padrazo (αχ εσπεριδοειδές! τα μεγάλα πνεύματα στην μπλογκόσφαιρα συναντιούνται) τα γενέθλιά σας.

  Τελοσπάντων, σας φέρνω πεσκέσι μισό κιλό γραβιέρα Νάξου, να κάμνετε ένα διάλειμμα από τα βιβλία.
  Χρόνια Πολλά :-)))

 13. @mickey Φίλε ποντικέ πάντα ευπρόσδεκτος εδώ.
  @γιουτζίν Ευχαριστώ για τις ευχές. Πάω για ρεκόρ: ακούω ευχές για τα γενέθλιά μου από τις 9/5 εώς τις 22/5, and counting…:-)

 14. δεν νομίζω να διαφωνούμε

 15. καλησπερα.

  θα διαφωνησω μαζι σου και δε το θελω….

  η ανωνυμια ακομα και αυτων που δηλωνουν media ή publishing ως επαγγελμα ειναι θεμιτη και ουχι κατακριτεα.

  Ειναι δικαιωμα ολων μας εδω μεσα να επιλεγουμε αν το επιθυμουμε την ανωνυμια μας…

 16. morgana

  Το ‘κατακριτέο’ δεν είναι η ανωνυμία αλλά η quasi ανωνυμία. Αν κάποιος θέλει να μείνει ανώνυμος, ποιός ο λόγος να δίνει προσδιοριστικά σημάδια για το που δουλεύει, πόσο χρονών είναι κτλ.
  Υπάρχει βέβαια η πιθανή και θεμιτή περίσταση ότι κάποιος θέλει να υποδηλώσει από που προέρχεται χωρίς να φανερωθεί γιατί οι απόψεις του δεν είναι αυτές που ‘επιβάλεται’ να εκφράζει σε ένα έντυπο μέσο.

  Και, τέλος, σ’ ένα σχόλιο πρέπει να διαβάζουμε between the lines. Δεν είναι θεώρημα, θα επιδέχεται αμδισβητήσεις και θα έχει λογικά λάθη. Αλλά υπάρχει ένα ‘πνεύμα’ πίσω απ’ αυτό. Αν εκεί είμαστε σύμφωνοι, είμαστε γενικά σύμφωνοι..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: