Χαρτοπόντικας

Γραφές κι αναγνώσεις

Ζητείται φουτουριστής

Φίλιππο Τομμάσο Μαρινττι

Οι συναντήσεις προσωπικοτήτων προερχομένων απο εντελώς διαφορετικά κοινωνικά , ιδεολογικά ή πολιτισμικά πλαίσια έχουν πάντα ένα ενδιαφέρον.

Το 1930, τρία χρόνια δηλαδή πριν το θάνατό του, ο Κωνσταντίνος Καβάφης δέχτηκε την επίσκεψη ενός άλλου διάσημου τέκνου της Αλεξάνδρειας: του Φίλιππο Τομμάσο Μαρινέττι, ιδρυτικής φιγούρας του φουτουριστικού κινήματος και συμμετόχου στο φαστιστικό κόμμα του Μουσολίνι.

Το τι διαμείφθηκε σ’ αυτήν τη συνάντηση έχει καταγραφεί (Catraro Atanasio, Ο φίλος μου ο Καβάφης) και έχει ως ακολούθως:

Μαρινέττι: «Κι εσύ Καβάφη είσαι φουτουριστής… Είσαι άνθρωπος του Παρελθόντος. Ποιητής, αλλά έως ένα ορισμένο σημείο. Το βλέπω ότι δεν σου κάνει εντύπωση η ομορφιά των μηχανών (τα αυτοκίνητα για παράδειγμα) και χρησιμοποιείς ακόμα ρήματα και κομμάτα και τελείες, και περιφρονείς το ηλεκτρικό φως. Όλα αυτά δεν έχουν μεγάλη σημασία. Είσαι άνθρωπος του παρελθόντος ως προς τη δομή όμως απ’ ότι μπορώ να ανακαλύψω στα ποιήματά σου, συμπεραίνω ότι είσαι φουτουριστής. Έχεις οικουμενικές ιδέες, αναδημιουργείς εποχές του παρελθόντος τέλεια και γοητευτικά και τις μεταφέρεις στην εποχή σου. Κοντολογίς, έχεις ξεφύγει από τον σάπιο ποι ητικό κόσμο του δακρύβρεχτου ρομαντισμού του δέκατου ένταου αιώνα και από τα θέματά του -που ταίριαζαν σε λατέρνα. Σε καταλαβαίνω ή κάνω λάθος;»

Καβάφης: » Η ιδέα σου είναι πράγματι θαυμάσια, αγαπητέ Μαρινέττι, αλλά μου φαίνεται κάθε άλλο παρά φουτουριστής είμαι».

Μαρινέττι: «…Όποιος προπορεύεται της εποχής του στην τέχνη ή τη ζωή, είναι φουτουριστής».

Advertisements

Single Post Navigation

8 thoughts on “Ζητείται φουτουριστής

 1. Προσθέσατε … λίγο καϊμάκι στον πρωινό μου καφέ. Σας ευχαριστώ.

 2. Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
  Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
  και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

  Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
  Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.

  Κωνσταντίνος Π. Καβάφης -Περιμένοντας τους Βαρβάρους

 3. @oistros Οποία σύμπτωσις! Κι εγώ με τον καφέ το σύντασα 🙂

  @parafonos Καλωσήρθες. Λες οι φουτουριστές που αναμένουμε να είναι σαν τους βαρβάρους;;;;

 4. Μάλλον δεν άρεσε ο όρος «φουτουριστής» στον Καβάφη, και γι’αυτό δεν τον αποδέχτηκε, από τον Μαρινέττι ειδικά.
  Κατά τα άλλα, ο ίδιος ο Καβάφης προλογίζοντας κάποια από τις πρώτες εκδόσεις των ποιημάτων του έγραψε ότι θεωρεί τον εαυτό του «ποιητή για τις μέλλουσες γενεές».

  ΥΓ
  χάθηκα αυτές τις μέρες, ε 😉

 5. Τελικά πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η διάκριση ανάμεσα σε δομή και ουσία. Η επιλογή μιας δομής κλασικής και οι αναφορές στο παρελθόν πολλές φορές επιτείνουν αντί να μηδενίζουν την πρωτοποριακότητα…

 6. @κασιανός Είμαι σίγουρος ότι ο Κβάφης δεν συμφώνησε με το Μαρινέττι. Ήταν πάντα πολύ συγκαταβατικός με τους συνομηλιτές του και γι αυτό δεν εξεγείρεται. Εδώ όμως ο Μαρινέττι δείχνει μια προφητική μεγαλοψυχία. Του αναγνωρίζει παρά τις διαφορές τους ότι είναι μπροστά από τον καιρό του. Το αποδίδω στην ποιητική διαίσθηση αυτό κι αυτήν την μεγαλοψυχία «νοσταλγώ» μέσα από το ποστ.
  Πήρα είδηση της περιπετειές σου. Welcome back 🙂

  @markos-the-gnostic Αυτό που λες εσύ δομή και ουσία εγώ το λέω μορφή και περιεχόμενο. Η μοντερνικότητα αναλώθηκε -όχι πάντα άδικα- πάρα πολύ στην μορφή. Εκείνο όμως που μένει απαρασάλευτα ζητούμενο από την ποίηση αλλά κι όλα τα πράγματα είναι η ούσια

 7. Δεν ξέρω αν μπορεί να ειπωθεί «φουτουριστικό» αλλά σίγουρα ιδιαίτερη ήταν η καβαφική πρακτική: να ποιείς ποίηση με μέσα πεζογραφίας –και δεν εννοώ την έλλειψη ρίμας (μόνο).
  Όσο για τον διαχωρισμό μορφής και περιεχομένου στην ποίηση είναι μάλλον ριψοκίνδυνος μια και η μορφή τι άλλο είναι παρά ουσία και περιεχόμενο;;
  Πολύ ωραίο θέμα διάλεξες!

 8. @bebelac Μορφή = ουσία και περιεχόμενο; Μμμ δεν ξέρω. Σίγουρα με περιεχόμενο δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια ιδέα ή φιλοσοφία, χωρίς να αποκλείονται κι αυτές. Εγώ νομίζω ότι η μορφή στην ποίηση είναι το ντύμα μιας ιδιαιτερότητας του συναισθήματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: