Χαρτοπόντικας

Γραφές κι αναγνώσεις

Το απόρρητο στη μπλογκόσφαιρα

Παρακολούθησα τις τελευταίες μέρες το σήριαλ του blogme.gr, στην αρχή με καχυποψία, ομολογώ, κι ύστερα με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς ότι καταγγέλετο και εννοείται πως το γεγονός το θεωρώ παράλογο κι απαράδεκτο.

Στην ανάγνωση όμως των διαφόρων κειμένων που το κατέγγηλαν διέκρινα μέσα στην περισσή παρρησία τους (για να το πω κομψά) κάτι που πρέπει να το αποδώσω σε άγνοια και γι αυτό αποφάσισα να γράφω αυτό το ποστ, εν είδει ενημέρωσης και προειδοποίησης προς φίλους ιστολόγους. Για μερικούς τα παρακάτω θα είναι προφανή και γι αυτό μπορούν να στρέψουν τον browser τους σε λιγώτερο βαρετά θέματα.

Η ουσία του θέματος: πολλοί στη μπλογκόσφαιρα πιστεύουν ότι το γεγονός ότι εμφανίζονται με ψευδώνυμο, ότι έχουν την δυνατότητα των ανώνυμων σχολιασμών, ότι μπορούν να γράψουν και να σβήσουν κάτι αν δουν τα σκούρα, τους διασφαλίζει ένα είδος απαραβίαστου απόρρητου και συνακόλουθου απυρόβλητου.

Η εντύπωση αυτή είναι πολύ μακριά από την αλήθεια.

Κι η αλήθεια είναι ότι στη μπλογκόσφαιρα και το ίντερνετ γενικώτερα υπάρχει ένα είδος Μεγάλου Αδελφού που μπορεί να εντοπίσει και να κολάσει εγχειρήματα κι ατοπήματα, αν θέλει.

Να το κάνω λιανά: το ποιός είναι ο καθένας, μια διωκτική αρχή μπορεί να το ανακαλύψει ακολουθώντας το ψηφιακό του ίχνος, την IP του δηλαδή.

Για να μην κάνω πολύ τεχνική τη συζήτηση, θα κινηθώ στα πλαίσια μιας αναλογίας: η IP, η διαδικτυακή διεύθυνση δηλαδή, είναι το αντίστοιχο του αριθμού τηλεφώνου. Θες να καλέσεις κάποιον (βλέπε να επισκεφτείς μια ιστοσελίδα), σχηματίζεις το νούμερό του και περιμένεις να απαντήσει (δηλαδή δίνεις το http://οταδεμπλογκερ.bllogspot.com ή http://οδείναιιστολόγος.wordpress.com και παίρνεις σαν απάντηση μια σελίδα). Υπάρχει ένα μικρό τρικ εδώ: πως ενώ μιλήσαμε για IP και αριθμούς πριν, τώρα λέμε για ονόματα; Για να μην μακρηγορούμε η απάντηση είναι ότι κάποια μαγικά προγράμματα που λέγονται Domain Name Servers (DNS) αντιστοιχούν τα ονόματα σε αριθμούς και δεν χρειάζεται να απασχολούμαστε εμείς με τους αριθμούς. Σα να έχουμε περασμένο όλο τον τηλεφωνικό κατάλογο στη μνήμη του τηλεφώνου μας!

Τα προγράμματα που ‘σερβίρουν’ σελίδες στο ιντερνετ και που κάνουν το ίδιο για τα ιστολόγια, λέγονται web servers κι έχουν από κατασκευής την ικανότητα να καταγράφουν τα στοιχεία του κάθε επισκέπτη, σημαντικώτερο εκ των οποίων είναι η IP του. Γιατί είναι σημαντικό; Γιατί απ’ αυτό μπορεί να οδηγηθεί κανείς στον εντοπισμό του προσώπου που την χρησιμοποιεί.

Υπάρχουν διάφορα εμπόδια σε ένα τέτοιο εντοπισμό (πολύ τεχνικά γι αυτή τη συζήτηση) τα οποία όμως μια διωκτική μπορεί να παρακάμψει.

Να δώσω ένα παράδειγμα.

Ο μπλόγκερ τάδε μπαίνει μια νύχτα στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού και γράφει υβριστικά και απειλητικά συνθήματα κι ύστερα το ρίχνει στον ύπνο πιστεύοντας ότι κανείς δεν τον έχει πάρει είδηση.

Στην πραγματικότητα η ώρα, η διάρκεια και οι σελίδες που επισκέφτηκε έχουν καταγραφεί με ανατριχιαστική λεπτομέρεια στον web server της ιστοσελίδας του πρωθυπουργού.

Από κει και πέρα τα πράγματα είναι απλά: οι διωκτικές αρχές εντοπίζουν τον ISP που έχει μοιράσει προσωρινά την συγκεκριμένη διεύθυνση (στις συνδέσεις dial up ή ADSL αυτό συμβαίνει, μας δίνεται για την διάρκεια που είμαστε συνδεδεμένοι στο internet μια διεύθυνση, όχι αναγκαστικά η ίδια κάθε φορά), από την διεύθυνση και την ώρα χρήσης της, εντοπίζουν το συνδρομητή και την επόμενη μέρα το όργανο σας χτυπάει την πόρτα. Τόσο απλά.

Από δω και πέρα αρχίζουν για τους ψαγμένους χρήστες το παιγνίδι του σκύλου με τη γάτα: π.χ. θα μπορούσαν να κάνουν την ενέργεια που ανέφερα παραπάνω όχι από το σπίτι τους αλλά από ένα internet cafe ή από ένα σημείο hotspot (όπως το Σύνταγμα), ή χρησιμοποιόντας μια κάρτα για περιορισμένο χρόνο πρόβασης κι ένα δημόσιο τηλέρωνο.

Εκεί οι διωκτικές αρχές θα δυσκολευτούν, και (αν αποκλείσουμε τον παράγοντα συγκυρία, όπου κάποιος θα αντιληφθεί κάτι την ώρα που γίνεται η ενέργεια και θα το καταδώσει), τότε μάλλον ο δράστης της μεμονωμένης ενέργειας θα τη σκαπουλάρει.

Αν όμως έχει την αφέλεια να κάνει το ίδιο πράγμα πολλές φορές, τότε κάποια στιγμή θα βρεθεί να ‘σερφάρε’ προς το πλησιέστερο τμήμα.

Μπορεί τα παραπάνω και σε σχέση με την αφορμή τους να μοιάζουν τραβηγμένα. Στην χώρα μας ίσως και να είναι λίγο. Στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες είναι κοινός τόπος.

Τα αναφέρω όμως για να ληφθούν υπόψιν και για έναν άλλο λόγο πέραν των περιπτώσεων τύπου blogme.gr: Οι μλόγκερς έχουν ορισμένα χούγια που κάποια στιγμή θα τραβήξουν την προσοχή όχι θιγομένων δημοσίων προσώπων αλλά θιγομένων οικονομικών συμφερόντων, της μουσικής βιομηχανίας π.χ.

Τα MP3 που ομορφαίνουν μουσικά τα διάφορα ποστ, και που ελεύθερα κατεβάζουν οι επισκέπτες τους, αποτελούν πνευματικά προϊόντα τρίτων που διανέμονται χωρίς άδεια. Και ναι μεν η κοινότητα των 2000 μπλόγκερ στην Ελλάδα δεν είναι το ανάλογο του Napster, η ουσία παραμένει όμως η ίδια.

Αν μια θιγόμενη μουσική βιομηχανία θελήσει να κόψει σε κάποιους το βήχα, να είστε σίγουροι ότι μπορεί να κινήσει τα νήματα για να τους βρεί.

Εξυπακούεται ότι το ίδιο ισχύει για βίντεo, εικόνες ή και κείμενα τα οποία δημοσιεύονται χωρίς άδεια.

Γι αυτό παιδιά καλό το μπλόγκιν όσο είναι παιχνίδι, αλλά όταν σοβαρεύουν τα πράγματα πρέπει να ξέρουμε σε ποιό έδαφος πατάμε και τι ρίσκα παίρνουμε.

Advertisements

Single Post Navigation

20 thoughts on “Το απόρρητο στη μπλογκόσφαιρα

 1. BAΣIΛHΣ-Λευκωσια on said:

  Kατατοπιστικότατο!

  Eίστε πολυμαθης, γλαφυρος και…gentleman.

  Σας ευχαριστω που μοιράζεστε τους στοχασμους σας μαζι μας!

 2. …πράγμα που σημαίνει ότι ΑΝ υπήρχε πράγματι αξιόποινη πράξη, τίποτε δεν θα εμπόδιζε τα εξειδικευμένα μέλη της διωκτικής Αρχής ηλ/κού εγκλήματος να βρουν τον/τους υπεύθυνο/ους του site funEL και να δράσουν αναλόγως. Το γεγονός ότι πρόκειται ξεκάθαρα για σατιρικό ιστότοπο, δείχνει πως το πράγμα κάπου χωλαίνει, δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί κανένα αδίκημα, και χτύπησαν την πεθερά για ν’ ακούσει η νύφη! (ή αντίστροφα)

  θα σου κάνω μήνυση λέμε! 😉

  Πάντως, εμένα μου φαίνεται πολύ παράξενο να υπάρχουν χρήστες που να αγνοούν αυτά που γράφεις. Πόσο μάλλον εξειδικευμένα στελέχη της Διωκτικής Αρχής. Για λειτουργούς της Θέμιδος δεν αναφέρω. Σιγά σιγά θα επιμορφωθούν και αυτοί.

 3. Καλώς τον Βασίλη από την Λευκωσία. Ανταποδίδω τον χαρακτηρισμό του gentleman και σ’ ευχαριστώ
  @the_return Καλημέρα και σε σένα. Ναι, γι αυτό το έγραψα αυτό το ποστ. Όσο για τη δική σου προσέγγιση, είναι πιο θεωρητική αλλά φωτίζει άλλες πλευρές. Εγώ προσπαθώ να δώσω μερικές πρακτικές συμβουλές μόνο.

 4. @Rodia Στον εικοστό τρίτο αιώνα ζεις; Υπάρχει πολύς κόσμος που δικαίως αγνοεί αυτά τα θέματα. Για το site του funel δεν ξέρω τίποτα, ξέρω όμως πως αν θες να «βρίσεις» και να μην σε κυνηγήσουν στη χώρα σου, νοικιάζεις όνομα και χώρο σε άλλη. Όχι πως κι εκει δεν σε κυνηγάνε αλλά πρέπει νάναι πολύ σοβαρό το θέμα για να κινηθεί διαδικασία διεθνούς εντάλματος

 5. Επειδή παρακολουθώ αυτή την ξεκάθαρα σατιρική και με πλούσιο υλικό ιστοσελίδα, έχω παρατηρήσει ότι ουδέποτε εξύβρισε το εν λόγω πρόσωπο, ίσα ίσα το αντίθετο: αναφέρθηκε αυστηρά στην επίδειξη των παιδιών του στο διαδίκτυο. Ναι, κάποτε τα είχε βγάλει να τραγουδάνε ντυμένα με εθνικές ενδυμασίες. Τα ίδια του τα παιδιά! Ημαρτον!

 6. ..τώρα το πρόσεξα! Υποθέτω ότι ακριβώς επειδή δεν μπόρεσε να αποδώσει η (διαφημισμένη με μηνύματα, σχόλια και… επικηρύξεις!!) διαδικασία διεθνούς εντάλματος, κατέφυγε στο γνωστό μέσον που γνωρίζουμε. Υποθέτω, από όσα έχω διαβάσει ίσαμε τώρα, ε

 7. Αγαπητέ Χαρτοπόντικα, έστω κι αν είναι η πρώτη φορά που σού γράφω, από καιρό σε διαβάζω τακτικά.

  Ηρθα σήμερα γιατί, ναι μεν καλά τα όσα παραθέτεις και χρήσιμα σε πολλούς που σε διαβάζουν αλλά, η αλήθεια που αναφέρεις δεν είναι… όλη η αλήθεια.

  Πρώτα, να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι δυο διαφορετικά πράγματα (από τεχνική άποψη) το επισκέπτομαι τη σελίδα κάποιου και το βγάζω εγώ τις δικές μου σελίδες στο web.

  Για το πρώτο: δεν είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να σερφάρεις εντελώς ανώνυμα και το κυριότερο, χωρίς τη δυνατότητα να σε εντοπίσουν. Είναι όχι απλώς εύκολο, αλλά πανεύκολο. Μην μού ζητήσετε να σας πω εδώ ή αλλού το πώς. Δεν πρόκειται να το κάνω. Αλλά σε/σας διαβεβαιώ ότι είναι παιχνιδάκι!

  Κατά συνέπεια, ο Μεγάλος Αδελφός που αναφέρεις, μπορεί να εντοπίσει μόνο ό,τι αφέθηκε εντοπίσιμο. Ακόμα και το Μεγάλο, είναι πεπερασμένο!

  Στην άλλη περίπτωση, της εμφάνισης των δικών μου σελίδων. Εκεί σύμμαχος της ανωνυμίας αλλά και της μη δυνατότητας εντοπισμού είναι… τα σύνορα των χωρών! Το 90% των ελλήνων bloggers βάζουν τις σελίδες τους (οι περισσότεροι εν αγνοία τους) σε servers της Αμερικής. Και εκτός κι αν πρόκειται για κάτι στ’αλήθεια σοβαρό, δεν πρόκειται να προχωρήσει καμιά ασήμαντη υπόθεση, προς αυτή την κατεύθυνση. Και με το να δημοσιεύουν σ’αυτούς τους server, μένουν ανώνυμοι; Αν το θέλουν πραγματικά, ναι, είναι τελείως ανώνυμοι.

  Αν τώρα κάποιος θέλει να μπει εντελώς στο απυρόβλητο (πως νομίζεις ότι θησαυρίζουν αυτοί με τα πορνό κλπ), απλά βάζει τις σελίδες του σε χώρες που όχι μόνο δεν συμμετέχουν στην κοινή δίωξη του «ηλεκτρονικού εγκλήματος», αλλά και έχουν κάνει μπίζνα την φιλοξενία του! Και τέτοιες – ας όψεται η φτώχια – υπάρχουν πολλές! Δεν θα σου έχει διαφύγει το παράδειγμα εκείνου του πασίγνωστου (και ποιοτικού) site που έχει δυο βερσιόν, ελληνική με κομμένο περιεχόμενο και την άλλη του εξωτικού νησιού, με πλήρες.

  Δεν θέλω για κανένα λόγο να περάσω κανένα μήνυμα, ή να προωθήσω κάποια λογική. Ούτε σημαίνει ότι ενστερνίζομαι τέτοιες πρακτικές με το να αναφέρω το τι τεχνικά είναι δυνατό. Επισκέπτομαι, σχολιάζω και γράφω εντελώς επώνυμα. Είμαι από τους λίγους bloggers που χρησιμοποιούν το αληθινό τους όνομα, τα δε στοιχεία μου είναι όλα μα όλα σε ελεύθερη πρόσβαση σε αμέτρητες σελίδες στο web και σε registrar databases. Κι αυτό διότι δεν έχω κάτι να κρύψω. Από κανέναν.

  Αν αναφέρω τις τεχνικές δυνατότητες, το κάνω απλώς για να συμβάλλω στην εμφάνιση όλης της αλήθειας και γιατί πιστεύω ότι η πλήρης γνώση, είναι η καλύτερη προστασία. Ακόμα κι ο δικηγόρος της μπλογκόσφαιρας, κάποιες φορές κάνει λάθος στην προσέγγισή του, απλά γιατί παραβλέπει την πραγματικότητα των πολλών κομματιών που συνθέτουν μια web παρουσία.

  Παρ΄όλα αυτά, έχεις απόλυτο δίκιο και προσθέτω κι εγώ τη φωνή μου προς τους νέους bloggers, λέγοντας: προσέχετε τι κάνετε!

  Χίλια συγγνώμη για το διπλοσέντονο.

 8. @Rodia Ατυχής η χρήση της λέξης «βρίσεις» από μέρους μου. Την ανακαλώ και ξαναδηλώνω την άγνοιά μου για το θέμα. Κι επίσης δεν είμαι καθ’ ύλην αρμόδιος να αποφανθώ για το διεθνές ένταλμα. Υποθέτω πως έχεις δίκιο

  @phivos Καλωσήρθες κι ευχαριστώ για το εκτενές σχόλιο. Πριν σου απαντήσω στα επιμέρους θαθελα να τονίσω ότι το πνεύμα αυτού του ποστ είναι να ενημερώσει κάπως τους μη τεχνικά καταρτισμένους μπλογκερς που νομίζω είναι η πλειονότητα (από τους δεκαπέντε που ξέρω προσωπικά μόνο ένας έχει το υπόβαθρο να παρακολουθήσει μια τεχνική συζήτηση για το θέμα).

  Σ’ αυτά τα πλαίσια έχουμε και λέμε:
  α. «Πρώτα, να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι δυο διαφορετικά πράγματα (από τεχνική άποψη) το επισκέπτομαι τη σελίδα κάποιου και το βγάζω εγώ τις δικές μου σελίδες στο web.»
  Σωστό, βασικά το πρώτο είναι το ζήτημα. Αλλά έχεις δίκιο δεν τα ξεκαθαρίζω σαφώς.

  β. «δεν είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο να σερφάρεις εντελώς ανώνυμα» Το ξέρω, αλλά θάθελα να αφήναμε έξω από τη συζήτηση ιστορίες για spoofing ή anonymizing. Δεν είναι σκοπός μου να μπλέξω τους μη καταρτισμένους ούτε να εκπαιδεύσω hackers. Επιπλέον δεν είναι αλήθεια ότι μπορεί να υπάρξει απόλυτη ανωνυμία. Για περισσότερα δες «The security warrior» εκδόσεις O’Reilly.

  γ. «Αν τώρα κάποιος θέλει να μπει εντελώς στο απυρόβλητο (πως νομίζεις ότι θησαυρίζουν αυτοί με τα πορνό κλπ), απλά βάζει τις σελίδες του σε χώρες που όχι μόνο δεν συμμετέχουν στην κοινή δίωξη του». Η αχίλλειος πτέρνα της φιλοξενίας μιας ιστοσελίδας είναι η ενημέρωση. Μπορεί απο νομική άποψη να είσαι στο απυροβλητο αν ποστάρεις από τα νησιά Cayman, αλλά από άποψι εντοπισμού δεν είσαι. Παρακολουθώντας την κίνηση σε ένα μεγάλο proxy server των ISPs ή σε έναν από τους διεθνείς proxy τύπου Akamai ή Inktomi, αυτός που ενημερώνει μια τέτοια σελίδα μπορεί να εντοπιστεί. Αλλά ας μην επεκταθούμε.
  Σ’ ευχαριστώ πάντως για το γόνιμο διάλογο.

 9. έχει δίκιο ο Phivos, είναι πανεύκολο σήμερα να σερφάρης Ανώνυμα, υπάρχουν μόνο μερικές εκατοντάδες τρόποι.

 10. @Ροϊδης Γράφαμε μαζί. Δες την απάντηση στο phivos

 11. όσον αφορά το δικαίωμα ή όχι του σχολιαμού ή ανώνυμης κριτικής έχεις δίκιο αλλά το θέμα του Blogme ήταν άλλο… το έγραψα και την ίδια ημέρα… οι τύποι δεν κυνηγάνε την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ που έγραψε βλακείες για το «δημόσιο πρόσωπο» αλλά τον ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ που την είχε στο πάγκο με τις υπόλοιπες εφημερίδες του… Τόσο απλό είναι…

 12. @politis Καλωσήρθες. Σαφώς κι είναι έτσι όπως τα λες αλλά και μένα το θέμα μου δεν ειναι το blogme, απλώς αφορμή πήρα από αυτό.

 13. Δεν περιμένεις βέβαια από το βιβλίο που κυκλοφορεί ένας μεγάλος εκδότης, να πηγαίνει τόσο μακριά, που να σού λέει όλα όσα γίνονται! Και ακριβώς το συγκεκριμένο βιβλίο «The security warrior» είναι ένα τυπικό δείγμα μπίζνας βασισμένης στο φόβο και την ελλειπή ενημέρωση του κοινού. Μην ξεχνάς ότι ο O’Reilly, έχει θησαυρίσει και με «λαϊκής» φιλολογίας βιβλία.

  Καταλαβαίνω την προσέγγισή σου σε σχέση με τους μη καταρτισμένους, όπως είπες. Κι εγώ εξ’άλλου έτσι το βλέπω και συμφωνώ. Το ανώνυμο και το untrackable όμως, είναι απολύτως εφικτά.

  Σού υπόσχομαι όμως ότι δεν θα ξαναμιλήσω σχετικά, εδώ. Το υψηλό επίπεδο του blog σου, το ήθος σου και οι γνώσεις σου, δεν αξίζουν νάρχεται ένας τυχαίος και ν’ανοίγει καυγάδες της βρύσης!

  Καλή σου μέρα κι ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

 14. Καλημερα σας,
  και εγω σας διαβαζω τον τελευταιο καιρο αλλα δεν εχει τυχει να σχολιασω.Επειδη οι γνωσεις μου για τετοιου ειδους θεματα ειναι ελαχιστες εως μηδαμινες, μονο μια ερωτηση θα ηθελα να κανω.

  Δηλαδη να ανησυχησω η γυναικα, που μεταφερω την καθημερινοτητα μου και τις σκεψεις μου σε εναν τετοιο χωρο ? Λετε να κινδυνευω απο τον αντρουλη μου, την πεθερα μου, τον συναδερφο μου ή την γειτονισσα οταν κανω π.χ. τα παραπονα μου ?

  Η να ξεφυσησω με ανακουφιση που ειμαι ενα απλο , αδιαφορο πλην τιμιο μυρμηγκακι που δεν ασχολειται με τους »επωνυμους» και δεν χωνει τη μυτη του σε ξενα χωραφια?

  Με εκτιμηση

 15. @avra Καλωσήρθες. Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς στο βαθμό που α. δεν κάνεις κάτι παράνομο β. δεν ασχολείσαι με τίποτα τρελούς που θα σε πλακώσουν στις μηνύσεις 🙂

 16. …. δηλαδή αν δημοσιεύσεις το σχόλιο αυτό μπορώ να σε μηνύσω για δημοσίευση προσωπικών μου δεδομένων; χμμμμ …. 🙂

 17. …. δηλαδή αν φανεί το σχόλιο αυτό μπορώ να σε μηνύσω για δημοσίευση προσωπικών μου δεδομένων; χμμμμ …. 🙂

 18. ….αλλά δεν θα το κάνω για να με συγχωρέσεις που έστειλα το μήνυμα είς διπλούν άθελα μου…. ναι;

 19. @phivos Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την κουβέντα οφ λαϊν. Tο μέιλ μου είναι διαθέσιμο

  @ψεύτρα Το γεγονός ότι μπούκαρες εδώ είναι παραβίαση ιδιωτικού χώρου 😀

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: