Χαρτοπόντικας

Γραφές κι αναγνώσεις

Ιστορία δύο πόλεων

Η κα Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα ζήλεψε τον Ντίκενς και αποφάσισε  να ζωντανέψει ένα ανάλογο οπτικό βιβλίο: τους παράλληλους κόσμους του Παρισιού και της Αθήνας, έτσι όπως καταγράφτηκαν στη ζωγραφική από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου.

Στην Εθνική Πινακοθήκη έχει στηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση τόσο για το ζωγραφικό μέρος, όσο και για το υποκείμενο ιστορικό.

Η έκθεση παρακολουθεί την μονόδρομη επιρροή (από Παρίσι προς Αθήνα) μέσα από ποικίλα ζωγραφικά ρεύματα και πληθώρα ζωγράφων.

Στο Ισόγειο που είναι και το πιο βαρετό μέρος, αν εξαιρέσει κανείς την παρουσία του Παρθένη, βρίσκονται κυρίως έργα του 190υ αιώνα, στον ημιόροφο χαρακτικά και έργα στην αρχή του μοντερνισμού ενώ στο υπόγειο είναι τα μεγάλα ονόματα της σύγχρονης τέχνης, τόσο της Ελληνικής όσο και της διεθνούς: Γκίκας, Μόραλης, Παρθένης, Μπουζιάνης, Εγγονόπουλος, Σικελιώτης, Γουναρόπουλος, Βασιλείου, Πράσινος, Γαλάνης κ.α. απέναντι στους Πικάσο, Ντε Κύρικο, Σεζάν, Μπράκ, Ματίς, Μιρό κ.α.

Για μένα η πιο εντυπωσιακή στιγμή ήταν όταν βρέθηκα μπροστά στην πλειάδα των έργων του Γαλάνη, ενός ζωγράφου που πρωτοαντίκρυσα το καλοκαίρι στο μουσείο της Μονμάρτρης, περιοχή όπου και διέμενε ο ζωγράφος. Έχουν φέρει μάλιστα ακριβώς τον πίνακα που είχα δει στο μουσείο της Μονμάρτρης: την Εβραϊκή λάμπα.

Η έκθεση έχει ένα παιδευτικό χαρακτήρα καθώς σχεδόν για όλα τα έργα υπάρχει το ελληνικό και το αντίστοιχο γαλλικό (είτε το ίδιο, είτε φωτογραφία του)  όπου μπορεί κανείς να μελετήσει τις θεματολογικές, στυλιστικές και χρωματικές επιρροές.

Τελικά, βέβαια, αυτή η συνεχής αντιπαραβολή σου αφήνει μια πικρή γεύση γιατί νοιώθεις ότι αλλού ήταν οι πρωτοπορίες κι ότι εμείς απλώς ακολουθούσαμε. Η αισθητική απόλαυση όμως είναι αμείωτη.

Advertisements

Single Post Navigation

7 thoughts on “Ιστορία δύο πόλεων

 1. Καλημέρα σας… εικόνες πολλές, έστω και χωρίς εικόνα..

 2. καλημέρα.
  πολύ ενδιαφέρον

 3. @parafonos Καλημέρα και σε σένα. Εύστοχη η παρατήρηση;)

  @enteka Καλημέρα κι ευχαριστώ

 4. @markos-the-gnostic Ανεπιφύλακτα

 5. Είναι δυνατόν να μην μπορώ να βρω κανένα site με πληροφορίες πάνω στην έκθεση? αόρατη είναι?
  Θέλω να πάω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: