Χαρτοπόντικας

Γραφές κι αναγνώσεις

Πολιτισμός; Που αλήθεια;

Έχω ακούσει πολλές φορές την ανερμάτιστη δήλωση πως η Ελλάδα έχει μόνο πολιτισμό να εξάγει. Ακόμα κι αν μιλάμε για πολιτιστικές παραγωγές η δήλωση είναι βασικά ψευδής. Αλλά είναι ψευδέστατη όταν αναφερόμαστε στην ουσία του πολιτισμού.

Και ποια είναι αυτή;

Νομίζω πως πολιτισμός πρέπει να θεωρείται ότι συνθέτει την κατάσταση που διαφοροποιεί την ανθρώπινη ζωή από την  απλή βιολογική επιβίωση  του ζώου.

Στον πολιτισμό υπάρχει η έννοια της ανθρώπινης επικοινωνίας και συν-εννόησης. Οι  σκέψεις μου γεννήθηκαν μετά την επιστροφή από μικρής διάρκειας ταξίδι στο εξωτερικό όπου συνειδητοποίησα την ύπαρξη αυτού του βασικού επιπέδου πολιτισμού, σε χώρα όχι από τις μεγαλόσχημες κρατούσες.

Ζώντας στην Ελλάδα βρίσκεσαι συνεχώς σε ένα αγώνα με τους άλλους. Η ελληνική κοινωνία είναι σταθερά αντίπαλος σε κάθε βήμα: από την ουρά στη δημόσια υπηρεσία  που σπρώχνεσαι και στην πρώτη ευκαιρία παραγκωνίζεσαι, από τους δρόμους που η μικρή σου καθυστέρηση θα σου δώσει στην καλύτερη περίπτωση ένα υβρεολόγιο και στην χειρότερη ένα ατύχημα, από τις συνομιλίες στις καθημερινές συναναστροφές όπου πρέπει να διακόψεις τον άλλο για να ακουστείς ή να σηκώσεις τη φωνή σου ως το Έβερεστ, από το απλό ευχαριστώ που σπάνια ακούγεται ή προφέρεται στις μικροδοσοληψίες μας, από τα συνεχή εμπόδια στο δρόμο που βαδίζουμε, είτε σκουπίδια λέγονται αυτά,είτε αυτοκίνητα παρκαρισμένα ως πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι…

Ο πολιτισμός πρέπει να κατατείνει στο απλό καθημερινό αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας, απαραίτητο για ψύχραιμη σκέψη και δημιουργική εργασία, για διάθεση και πρωτοβουλία. Θεωρεί κανείς ότι τα διαθέτουμε;

Η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη εισαγωγής πολιτισμού.  Κι αυτό το ισοζύγιο ευχαρίστως θα το έβλεπα αρνητικά ανισοσκέλιστο.

Advertisements

Single Post Navigation

6 thoughts on “Πολιτισμός; Που αλήθεια;

 1. Εξαιρετικό σχόλιο, Συμ. Απόλυτα αληθινό και τεκμηριωμένο. Συμφωνώ απολύτως!

 2. Κι εγώ συμφωνώ απολύτως ειδικά μετά τον καυγά μου με μηχανάκι μια ώρα πριν που παραλίγο να μου σπάσει τον καθρέφτη και δεν ζήτησε ούτε ένα συγνώμη.

 3. «Ο πολιτισμός πρέπει να κατατείνει στο απλό καθημερινό αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας, απαραίτητο για ψύχραιμη σκέψη και δημιουργική εργασία, για διάθεση και πρωτοβουλία.»
  …. «Έγραψες» …. «Αφιέρωσες» σήμερα ,που λένε στην τρέχουσα καθομηλουμένη .
  Απόλυτα σωστός ….
  Εκείνο που με πληγώνει (γιατί εδώ που τα λέμε είναι και αλήθεια) , είναι ότι το αντιλαμβάνεσαι σε όλο του το μεγαλείο , όταν ταξιδεύεις , έξω από τα σύνορα αυτού του …μακάριου τόπου.

 4. Αυτή η εννοιολογική συγκεκριμενοποίηση του «πολιτισμού» δεν με ξενίζει, με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Δεν θεωρώ πολιτισμό μόνο το θέατρο. Ζούσα στη Γερμανία 20 χρόνια, ξέρω πολύ καλά τί σημαίνει και τί σου προσφέρει να κυλάει η καθημερινότητα ομαλά και ανεμπόδιστα. Υπό αυτή την έννοια, είμαστε οι απολίτιστοι. Μάλλον ήρθε η σειρά μας να φαινόμαστε σαν χιμπατζίδες κρεμασμένοι από τα δέντρα.

 5. γι αυτό κι εγώ σκέφτομαι πολύ σοβαρά τον Κρόνο… έχει και ωραίους δακτυλίους

 6. @Composition Doll,alepou, silia, tzina: all one of a kind 🙂

  @markosthegnostic Μαζί σου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: