Παραδόπιστο ποστ

barks5.jpg
Ας κάνουμε την εξής υπόθεση εργασίας: «ο μπλόγκερ είναι ένας καλλιτέχνης και εξασκεί μια νέα μορφή τέχνης».

Τίθεται το εξής ερώτημα: σαν καλλιτέχνης , δεν έχει κι αυτός ο κακόμοιρος το δικαίωμα να ελπίζει ότι θα μπορεί να ζήσει από την τέχνη του, όπως ο συγγραφέας από τα βιβλία του, ο ζωγράφος από τους πίνακες, ο γλύπτης από τα γλυπτά του, ο κινηματογραφιστής από τις ταινίες του κι ο ποιητής από … τον μισθό του στην τράπεζα ή το δημόσιο;

Ας το δούμε αναχρονιστικά:

  • Αν ο μπλόγκερ ήταν αρχαίος Αιγύπτιος τότε θα εξασφάλιζε τις προς το ζην βουρδουλιές του γράφοντας διαρκώς ποστ που θα προβάλλονταν στις οθόνες μέσα στην πυραμίδα για να διαβάζει ο εκλιπών Φαραώ στο επέκεινα. Μάλιστα, μπορεί και να τον θάβανε μαζί του για να ποστάρει ως στην αιωνιότητα.
  • Αν ο μπλόγκερ ζούσε στον μεσαίωνα, θα τον βλέπαμε να ποστάρει σε κινητά τηλέφωνα (το αντίστοιχο της μικρογραφίας αυτό) προσευχόμενος κι άπλυτος -μπορεί κι έκλυτος. Τα μπλογκς θα στερέωναν την χριστιανική πίστη και θα υποκινούσαν σταυροφορίες, στους καθεδρικούς ναούς δε, θα είχε οθόνες μπροστά σε κάθε στασίδι για το ημερήσιο μπλογκοκήρυγμα.
  • Αν ο μπλόγκερ ήταν αναγεννησιακός άνθρωπος, θα πουλούσε την ψυχή του στον πάπα ή στον Μέδικο (και πολύ πιθανόν και το σώμα του) κι έτσι θα του έδιναν λεφτά για πληκτρολόγια και σκληρούς δίσκους, θα συνέδεαν δε την μητρόπολη στο μητροπολιτικό δίκτυο. Επιπλέον η lingua franca του μπλόγκιν θα ήταν η αρχαία ελληνική και τα καλά ποστ θα θεωρούντο απεικονίσεις θείων ιδεών κατά τις ιδέες του επανακαλυφθέντος Πλάτωνος.


Επειδή σήμερα δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω μέθοδοι βιοπορισμού, παραμένει το ερώτημα. Αν ο μπλόγκερ είναι καλλιτέχνης που θέλει να ζήσει από την τέχνη του, πως μπορεί να βιοποριστεί;

Πιθανές απαντήσεις:

α. Να βάλει συνδρομή στο μπλογκ του. Θα του φτάσουν τα χρήματα για το σουσάμι ενός κουλουριού.
β. Να βάζει κορνίζα στα ποστ και να τα διακινεί μέσα από γκαλερί. Εγώ θα ψώνιζα όποτε άλλαζα ταπετσαρία.
γ. Να τραγουδάει τα ποστ στο Dream Show. Παραμένει το πρόβλημα του Μικρούτσικου και του πως θα τραγουδάει τις εικόνες.
δ. Να τυπώνει τα ποστ σε εφημεριδάκι τύπου free press και να τα διανέμει στο μετρό, ευελπιστώντας στην διαφήμιση. Πρώτος μπλογκερ ο Κύρτσος!

Τι είπα όμως; Διάφημιση!!!

Μετά από τόσες αλήθειες είπαμε κι ένα ψέμα! Γιατί σαν ψέμα φαίνεται αυτό το οποίο ισχυρίζονται οι pundits των ηλεκτρονικών εξελίξεων: ότι το μπλόγκιν μπορεί να φέρει χρήμα.
Βέβαια για ποιο μπλόγκιν μιλάμε; Για το δικό μου; Μπορεί. Στο προηγούμενο ποστ μου θα τραβούσα εύκολα διαφημίσεις εντομοκτόνων.
Το Google μέσω του blogger δίνει πάντως αυτή τη δυνατότητα: να βάλεις διαφημίσεις στο μπλογκ.

Υπάρχουν οι διαφημίσεις τύπου banner (ξέρετε, αυτές οι ταμπελίτσες όπως «διαδικτιακό καζίνο», «είμαι μόνη και ερεθισμένη», «5 Ευρώ έκπτωση σε αυτούς που κάνουν ανέκκλητο συμβόλαιο ασφάλειας ζωής για την οικογένειά τους και τρεις γενιές πίσω»). Αλλά άμα αθροίσεις τις εικόνες, τα τραγούδια και τα βίντεο με τις διαφημίσεις σε μέγεθος, τότε αγαπητέ μπλόγκερ τα ποστ σου πρέπει να είναι εξαιρετικά για να πετύχεις γιατί μόνο ένα θα κατορθώσουν να ανοίξουν οι αναγνώστες σου.

Υπάρχουν κι οι άλλες που είναι μόνο κείμενο. AdWords τις λέει το Google. Και βασίζονται στην εξής απλή αρχή. Αν στο κείμενό σου εμφανίζεται μια λέξη που κάποιος διαφημιζόμενος έχει επιλέξει ότι τον ενδιαφέρει, τότε ένα κειμενάκι 2-3 γραμμών εμφανίζεται σε μια διακριτική περιοχή που έχει ο μπλόγκερ διαλέξει. Και το πλήθος των διαφημίσεων επίσης είναι της επιλογής του.

Για να καταλάβετε τι είδους διαφημίσεις θα μπορούσαν να είναι αυτές, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τις αναζητήσεις μέσω Google που εμφανίζονται στα στατιστικά σας.

Εμένα π.χ. εμφανίζονται οι εξής (αλήθεια, δεν κάνω πλάκα εδώ):

  • «Αχίλλειο Σίσυ». κάλλιστα πέφτει διαφήμιση εδώ για φτέρνες ή για το Σίσυ Ράιντερ των Σώκρατες (που το θυμήθηκα!)

  • «Πατρίς». Ευκαιρία να διαφημιστούν σχολικά βιβλία.

  • «Ψάχνω αντρική συντροφιά». Εδώ μιλάμε για ενδοκοινοτικό εμπόριο: τον/την συστήνω στους μπλόγκερ που ξέρω ότι συμμερίζονται τα ίδια «ερευνητικά» ενδιαφέροντα.

  • «Ρητά περί ηγεσίας». Καλά, αυτός απλώς θέλει να μ’ ακούει να μιλάω.

Εν κατακλείδι, αν θέλετε να ζήσετε από το μπλόγκιν, για να έχετε κάτι να φάτε, κάντε παρέα με το Μάη. Έχει καβάτζα πολύ τριφύλλι.

16 thoughts on “Παραδόπιστο ποστ

  1. @padrazo χαχαχα, καλύτερα να με διαβάζεις πρωί λοιπόν

    @markos-the-gnostic Moνιμε τρελέ. Τι άλλο θα σου άρεσε;

    @mpampakis καταρχήν εσένα θα σου βγάλω κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Κατά δεύτερον, θες να μου πεις ότι αναγκαστικά με διαβάζεις; 😉

    @mantalena Εγώ πάντως τα ξέρω αυτό. Διαβάζω Μικυ Μαους 40 χρόνια τώρα

    @αλεπου βρε συ, με πηρες σοβαρά;;;;;

    Μου αρέσει!

  2. Επίσης, πολύ καλή η παραπομπή στο τριφύλλι.

    Μια παρατήρηση μόνο: το blogging είτε ως μέσο είτε ως τέχνη είναι αλληλένδετο με την εποχή μας, κατά τον ίδιο τρόπο που ο φωτογράφος χρειάζεται την εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής. Δεν είναι όμως μόνο η ύπαρξη του internet που οδηγεί στα blogs, αλλά και ο τρόπος εργασίας του σημερινού ανθρώπου, που τον καθηλώνει αρκετές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή με πρόσβαση και άρα τον μετατρέπει σε εν δυνάμει αναγνώστη των μπλογκς.

    Άντε καλημέρα!

    Μου αρέσει!

  3. Άσχετο (and just for the record):
    O πίνακας που φιλοξενείτε στο ποστ σας, Χαρτοπόντιξ, είναι μια ελαιογραφία του περίφημου Carl Barks, γνωστού και ως «Παπιάνθρωπου». Υπήρξε μεγάλος παραμυθάς, σχεδιαστής παπιοϊστοριών στα κόμικς του Ντίσνεϋ και δημιουργός σχεδόν ολόκληρου του σύμπαντος των παπιών στη Λιμνούπολη, κάτι που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί ΄νομίζοντας ότι είναι του Disney.
    Ο Barks (1901-2001) έζησε μέχρι τα 100 του αν δεν κάνω λάθος, και δημιούργησε χαρακτήρες όπως ο Κύρος Γράνάζης, η Μάτζικα Ντε Σπελλ, ο θείος Σκρουτζ, ο Τζων Ρόμπαξ, οι Μουργόλυκοι κ.λπ. σε μια εποχή που το να δηλώνεις «σχεδιαστής κόμικς» ως επάγγελμα ήταν εντελώς ανυπόληπτο…

    Μερσί για την φιλοξενιούλα
    🙂

    Μου αρέσει!

  4. το ελληνικό emarketing ειναι σχεδον ανύπρκτο και γι αυτο βγαίνουνε αυτά τα περίεργα στο αντγουρντς του Γούγλη. Όπως ισχύει και με τους συγγραφείς που δεν περιμένουν να βγάλουν χρήματα (λεω γω τώρα) γράφωντας στα ελληνικά η λύση είναι να γράφεις το μπλογκ σου στα αγγλικα και να προσελκύσεις διεθνή κοινό. Αν το θέμα σου ειναι και λίγο πιπεράτο τότε έδεσες.

    μπαι δε γουαίη το λέω από εμπειρία μιας που με αγγλικό μπλογκ κατάφερα να χρηματοδοτήσω πλήρως την αγορά ενός λαπτοπ.

    καλή δύναμη.

    Μου αρέσει!

  5. @basileios Εξαρτάται περί τινος ιστολογείς. Εμένα πχ τα ζητήματά μου είναι κυρίως λογοτεχνικά κι αυτό δεν θα μπορούσα να το περάσω στην αγγλική παρότι νομίζω ότι την κατέχω αρκετά καλά. Ενα θεματικό ιστολόγιο (ειδικά αν αναφέρεται σε κάποιο ζήτημα που άπτεται προϊόντων ή υπηρεσιών) έχει πιθανότητα διαφήμισης κι δώ. Τα σώψυχά μας σίγουρα όχι. Άλλωστε δεν πουλιούνται. Μόνο χαρίζονται 😉

    Μου αρέσει!

  6. 🙂 ΟΥΠΣ! πώς μου ξέφυγε αυτό..?
    Είχες δει την περίπτωση (το μπλογκ δλδ) ενός νεαρού άγγλου που πούλησε τη χωρητικότητα του (τα πίξελ του) σε διαφημιστές..? Ειχα το λινκ αλλά κάπου ειναι θαμμενο.. Είχε τεράστια συνδρομή, ανέλπιστη γι αυτόν που περίμενε να βγάλει λίγες λίρες για τις σπουδές του.
    Νομίζω πουλούσε μερίδια των 10 πιξελς. Η σελίδα του είχε πλάκα. Μια σελίδα γεμάτη διαφημιστικά κουτάκια!

    Μου αρέσει!